Dit zijn alle hoofdrolspelers en personages van Oeteldonk

de geschiedenis van oeteldonk bossche buik blog personages

Wat carnaval in Oeteldonk zo bijzonder maakt, is het geweldige sprookje. Een goed verhaal met daarbij een hoop belangrijke hoofdrolspelers en personages van Oeteldonk.Het verhaal zorgt ervoor dat wij een ander soort carnaval vieren dan in de anders plaatsen van Brabant en Limburg.

Wie deze hoofdrolspelers en personages allemaal zijn, kan je in deze blog lezen. Leuk om te weten is dat voor het jeugdcarnaval ook bijna al deze rollen zo goed als hetzelfde zijn, maar dan nét een beetje anders. Dit zijn de spelers van het Oliebollenfantenrijk.

Oeteldonk 2023 jeugdprins Ties I

Het Hof

Ieder jaar komt Prins Amadeiro zijn pronkjuweel Oeteldonk bezoeken. Hier hoort zijn volledige hofhouding bij. Wist je trouwens ook dat er naast de spelers hieronder een heuse hofkapper, -naaister,
-pianist, -arts en nog een aantal personen die een belangrijke, maar minder zichtbare rol spelen? Zij zorgen ervoor dat het de Prins aan niets ontbreekt.

Carnaval in Oeteldonk 2022

Prins Amadeiro

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: Prins Amadeiro XVI

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXVI, Ricosto di Carnavallo, Ridder van het reksaM, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen, enz. enz. enz..

De prins beschikt trouwens over twee kostuums. Op zondag komt hij aan in zijn reiskostuum en op carnavalsmaandag en -dinsdag, draagt hij zijn Bourgondisch prinskostuum. De prins is te herkennen aan de blauwe en witte kleuren in zijn kostuum.

Mijnheer de Adjudant

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: mijnheer de Adjudant

Hertog Le Blanc du Nicolaï is de Adjudant van de Prins en wijkt niet van zijn zijde. De Adjudant (in de volksmond: Mijnheer de Adjudant) is de steun en toeverlaat van de Prins en helpt hem dan ook bij al zijn taken.

Ook de adjudant heeft zowel een reis- als Bourgondisch adelkostuum. De adjudant is te herkennen aan de bordeauxrode kleur.

Het gevolg

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: het gevolg

De Prins wordt naast zijn Adjudant begeleid door Het Gevolg. Het Gevolg draagt zorg voor het wel en wee van de Prins en ondersteunen hem tijdens zijn bezoek aan Oeteldonk. Het gezelschap bestaat uit 10 generaals onder leiding van één korporaal (hé een stukje omgekeerde wereld komt hier aan te pas).

Hofkapel de Kikvorschen

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: Hofkapel de Kikvorschen

Hofkapel De Kikvorschen begeleidt de Prins muzikaal tijdens zijn bezoek aan Oeteldonk. Op alle officiële gelegenheden blaast deze Hofkapel van de Dynastie hun vrolijke deuntje mee. Naast de echte instrumenten, lopen de heren ook met houten instrumenten. Deze werden gebruikt in de tijd dat muziek maken tijdens carnaval verboden was door de kerkelijke overheid.

Prinselijke ruiterij

hoofdrolspelers van oeteldonk blog prinselijke ruiterij biezenperdjes en stokpaardjes bossche buik Den Bosch

Een goed vorst beschikt over zijn eigen ruiterij. De Prins beschikt over maar liefst twee ruiterijen: de Biezenpèrdjes en Stokpèrdjes. Deze ere escorte wordt direct na aankomst van de Prins geïnspecteerd, waarna ze de Prins voorgaan in de Intocht en de Grote Optocht.

De Biezenpèrdjes. En Opperhofstalmeester.

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: prinselijke ruiterij de biezenperdjes

De Biezenpèrdjes bestaan uit 12 ruiters, die worden geleid door de Opperhofstalmeester. Deze is verantwoordelijk voor de biezenpaarden en schabrakken.

De Stokpèrdjes. En Opperstokstalmeester.

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: prinselijke ruiterij de stokperdjes

De Stokpèrdjes (de ‘veulens’) bestaan uit 12 ruiters, die worden geleid door de Opperstokstalmeester. Deze is verantwoordelijk voor de stokpaarden en de kleding van de ruiters.

Prinselijke Propaganda Club

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: PPC Prinselijke Propaganda Club

De prinselijke Propaganda Club (beter bekend als PPC) is ooit opgericht in tijden waarin carnaval vieren niet zo vanzelfsprekend was. De club steunt het spel van Oeteldonk.

Sinds 1918 bieden zij de Prins een cadeau aan tijdens de intocht.

Ut Durp

Het durpsprotocol bestaat uit alle inwoners van ut durp Oeteldonk. Zij zijn bekende gezichten en kan je buiten de drie daoge carnaval ook nog wel eens extra tegenkomen.

Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd

hoofdrolspelers van oeteldonk blog peer vaan den muggenheuvel bossche buik Den Bosch

Peer vaan den Muggenheuvel is de Burgervaojer van het durp Oeteldonk. Peer is de ‘eerste boer’ en dus de belangrijkste Oeteldonker. Tijdens de drie dagen van carnaval fungeert hij als gastheer van de de Prins, Zijn Adjudant en het Gevolg. Peer is een van de personages die al sinds het oprichten van de Oeteldonkse Club bestaat. sinds 1882 dus.

Kees Minkels

Een burgermeester kan niet zonder zijn wethouders en onze Burgervaojer kan niet zonder zijn Assessor en rechterhand, Kees Minkels. Je zal Kees eigenlijk nooit alleen tegenkomen, enkel in noodgevallen om de Peer waar te nemen. Kees Minkels is een stiller type en zal je niet veel horen zeggen tijdens carnaval.

Feitje: De eerste assessor van Peer was Driek Lankhout. Wegens afwezigheid van Kees Minkels, was hij in 2024 weer even terug (zie foto hieronder). Hij draagt hetzelfde kostuum als Kees Minkels.

Driek Pakaon

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: Driek Pakaon

Driek Pakaon is als veldwachter en ook een van de eerste rollen van Oeteldonk. Zijn belangrijkste taak is het vrollie (vrouwvolk) weghouden van de sjees (de koets). Tijdens carnaval wordt Driek door de Burgervaojer uitgeleend aan de Prins en tijdens carnaval is Driek Pakaon verantwoordelijk voor zijn veiligheid.

Daantje Woenders

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: Daantje Woenders

Daantje Woenders is als ‘Vendrig’ (vaandeldrager) verantwoordelijk voor het vaandel en zorgt voor goede zichtbaarheid en de juiste presentatie van deze trots van Oeteldonk.

De Geminteraod

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: de Geminteraod

De GeminteRaod bestaat sinds 1999 en begeleidt Peer vaan den Muggenheuvel en Kees Minkels. Het gezelschap bestaat uit 11 heren. Het hele jaar door houden zij zich bezig met de zakelijke kopzorgen in ons durp, maar tijdens carnaval zijn ze vooral druk met het ‘feest der feesten’.

Hendrien

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: Hendrien

Mejuffrouw Hendrien is de huishoudster van Peer. Zij zorgt voor zijn verblijf op de Mugheuvel. Van het ‘voejere van de kiepe’, het stoppen van zijn sokken en de zorg voor een gezonde en voedzame maaltijd, vaak bestaande uit ‘boerengroen’.

Eens in de 4 jaar (schrikkeljaar) mag zij op carnavalszondag met Peer mee i.p.v. Kees Minkels. Je kan je voorstellen dat Kees en Hendrien daarom ook niet de beste vrienden zijn.

Ut Errembestuur

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: ut Errembestuur

Sinds 1908 zijn de Regenten van Ut Errumbestuur een parodie op het oude ‘College der Regenten van Godshuizen’ in ’s-Hertogenbosch. Dit college zorgde voor de armlastigen in de stad. Zij zijn eigenlijk alleen te zien als vast onderdeel van de Grote Optocht.

Boer Knillis en Moeder Hendrien

blog hoofdrolspelers en figuren in Oeteldonk: Knillis en Moeder Hendrien

Boer Knillis staat bekend als de symbolische stichter van Oeteldonk. Omdat we niet precies weten wie het Oeteldonksche carnaval heeft bedacht, eren we als sinds 1922 Boer Knillis als degene die dat heeft gedaan. Wanneer op carnavalszondag rond 15.11 uur Knillis onthuld wordt door Prins Amadeiro, kan het feest pas echt beginnen. En als Knillis op carnavalsdinsdag om 23.55 uur begraven wordt, dan is carnaval echt afgelopen. Overigens wordt hij niet echt begraven, dit gebeurt op symbolische wijze. Er wordt over het algemeen wel een goed potje bij gehuild (in ieder geval door mij).

Tijdens deze begrafenis wordt ook gelijk het motto voor de eerstvolgende carnaval bekend gemaakt.

Moeder Hendrien wordt vaak verward met Mejuffrouw Hendrien (de huishoudster van Peer). Moeder Hendrien is de vrouw van boer Knillis en staat met schrikkeljaar (als pop) naast haar man op de markt. In tegenstelling tot Hendrien, die maar 1 dag mee mag, staat moeder Hendrien wel alle dagen op de markt naast haar man, Knillis.

De Ministerraod

De Oeteldonksche Club van 1882 telt 11 Ministeries met verschillende taken en belangen. Aan het hoofd staan de Ministers die gezamenlijk de Ministerraad vormen. De Ministerraad is het bestuur van de Oeteldonksche Club van 1882.

De Ministerraad bestaat uit de Ministers, die in de praktijk de bestuursleden van de vereniging zijn. Waar bij een reguliere vereniging een penningmeester bestaat, heeft de Oeteldonksche Club een Minister van Financiën. De voorzitter heet dan ook Minister-President. 

Het Boerenparrelement

Het Boerenparrelement bestaat uit 5×11 gekozen leden, die de leden van de Oeteldonksche Club van 1882 vertegenwoordigen. In de Algemene Ledenvergadering benoemen en ontslaan zij het bestuur (de Ministerraad) en controleren ze de begroting en afrekening. Het Boerenparrelement wordt om de vier jaar gekozen door de leden van de Oeteldonksche Club van 1882.

Wist je dat je de vergaderingen van het Boerenparrelement altijd bij kan wonen? Die zijn openbaar en dus voor iedereen toegankelijk. Leuk als je eens wat meer wil weten over alle organisatorische zaken die zich op de achtergrond van het mooiste feest afspelen. Deze vergaderingen vinden een aantal keer per jaar plaats. De data hiervan vind je op de agenda van de Oeteldonkse Club.

In Ut Oeteldonks Schaokspel dat ik heb gemaakt, komen bijna alle hoofdrolspelers en personages van Oeteldonk terug.

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.