ut oeteldonks schaokspel schaakbord
Maak kennis met het mooie protocol en alle spelers en iconen van Oeteldonk, middels UT Oeteldonks schaokspel.

Voor de mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik naast Den Bosch liefhebber ook een kleuterleerkracht ben. Regelmatig maak ik #pegdolls bij prentenboeken en thema’s, zodat de kinderen het verhaal na kunnen spelen. Ik wilde ook een Oeteldonkse set maken, waarbij ik bij toeval eigenlijk bedacht om er een schaakspel van te maken, UT Oeteldonks Schaokspel.

Ut durp tegen het hof

Het spel van Oeteldonk bestaat uit twee protocollaire groepen, dus het leek me leuk om deze tegenover elkaar te zetten, namelijk ut durp (Peer, Kees, Geminteraod en alle boeren), tegenover het hof (Prins, adjudant, gevolg, ruiterij en de hofkapel). Bijna alle rollen binnen het protocol hebben een rol in het schaokspel gekregen.

Hoe je de schaakstukken altijd neerzet? Dat spreekt redelijk voor zich. Het mooie is dat de “koningin” altijd op haar eigen kleur staat. Dat doe ik in dit geval dus ook mooi met de adjudant.

Daarnaast vind ik zelf alle kleine details het allerleukst. Zo heb ik veel protocollaire zaken van de inmiddels overleden Leo Gloudemans geleerd, dus die heeft een plekje gekregen. Daarbij is er goed gekeken naar sjaaltjes, attributen en zit er ook een Koekerel tussen, omdat ik er fan van ben. En natuurlijk heb ik samen met mijn carnavalsbestie Sabrina ook gewoon een plekje als pion.

schaokspel oeteldonk blèft plekke

Ut durp

Koning: Peer Vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd (Burgervaojer van Oeteldonk)
Koningin: Kees Minkels (assessor)
Lopers: Geminteraod
Paarden: kikkers uit het moeras (nee geen oetels)
Torens: Knillis en Hendrien
Pionnen: Daantje Woenders (vaandeldrager) en de Oeteldonkse boeren

Het hof

Koning: Z.K.H. Prinse Amadeiro … Ricosto di Carnavallo, Ridder van het reksaM, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts
Koningin: Mijnheer de Adjudant (Hertog Le Blanc du Nicolaï).
Lopers: Het Gevolg
Paarden: De prinselijke ruiterij (een Stokpèrdje en een Biezenpèrdje)
Torens: Driek Pakaon (Veldwachter en officieel onderdeel van het durps protocol, maar als de prins er is, wordt hij uitgeleend) en de Minister van Protocol.

Het enige wat mij nu nog rest, is leren schaken, haha!! Mocht je het me willen leren.. let me know in de reacties!! Ik ben sowieso team durp!

Please follow and like us:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?