Van Gogh in Brabant - Noordbrabants museum
De nieuwe en permanente tentoonstelling van Vincent van Gogh vertelt aan de hand van o.a. originele werken het verhaal van de Brabantse kunstschilder.

Weet je waarom ik een beetje fan ben van Vincent Van Gogh? De beroemde kunstschilder (hij leefde van 1853-1890) was een Brabander en ook gek op de Zuid-Nederlandse provincie. En met de permanente tentoonstelling in het Noordbrabants Museum kun je naast twaalf van zijn werken ook brieven, persoonlijke documenten, foto’s en andere bijzondere objecten bewonderen.

Het gaat mij hier in Brabant nog al wel, ten minste ik vind de natuur hier erg opwekkend.

Vincent van Gogh aan Antoine Furnee, tussen ca. 6 en 18 januari 1884

Dat is wel bijzonder, want het NBM is het enige museum in Zuid-Nederland met originele werken van Van Gogh.

De in Zundert geboren kunstschilder heeft op verschillende plaatsen in Brabant gewoond en zette er zijn eerste stappen richting het kunstenaarschap. In de tentoonstelling is zijn liefde voor het Brabantse land goed terug te vinden en dat vind ik natuurlijk onwijs leuk!

Het Brabant dat men gedroomd heeft, daar komt de werkelijkheid soms al heel digt bij.

Vincent van Gogh aan Theo van Gogh, tussen ca. 12 en 15 mei 1884

Naast deze tentoonstelling zijn er nog veel meer plekken in Brabant die herinneren aan het leven van Vincent van Gogh. Een compleet overzicht vind je op vangoghbrabant.nl.

Wat zag Den Bosch er mooi uit, de marktplaats en de straten met sneeuw en de huizen donker met sneeuw op de daken, Brabant is toch Brabant, en ‘t Vaderland is toch het vaderland

Vincent van Gogh aan Theo van Gogh, 26 augustus 1875

Wil je weten wat er nog meer te zien en te vinden is (of was) in het Noordbrabants museum? Bekijk dan een van de onderstaande blogs.

Please follow and like us:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?