Museum Kruithuis, Van 1629 tot nu en terug. Leer alles over het Beleg van ‘s-Hertogenbosch

Bossche Buik: Museum Kruithuis- verhaal van de Tachtigjarige Oorlog en Beleg van 's-Hertogenbosch

Frederik Hendrik.. dieje mens staat boven de sloten bekend als de ‘stedendwinger’ maar heeft hier in Den Bosch niet per se een hele goede naam. Maar heeft hij in 1629 nou eigenlijk ‘s-Hertogenbosch bezet of bevrijd? Als hij er niet was geweest, hadden wij dan misschien wel Spaans gesproken? En waarom lees je in geschiedenisboeken niet zo veel over het Beleg van ‘s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog? Museum Kruithuis vertelt je er van alles over…

Het beleg van 1629

Geschiedenis wordt eigenlijk altijd verteld vanuit een bepaald perspectief en je mening hierover kan gevormd worden door je directe omgeving, hetgeen wat je aangeboden krijgt of verteld wordt en wat je ziet.

Bossche Buik: Museum Kruithuis- verhaal van de Tachtigjarige Oorlog en Beleg van 's-Hertogenbosch

Want ja, is Den Bosch eigenlijk bevrijd of bezet in 1629? Onder de sloten zullen velen anders over het verhaal denken dan boven de sloten. En dat verhaal wordt in Museum Kruithuis op een bijzondere manier verteld door Kring Vrienden, namelijk het héle verhaal. En dat is best bijzonder. Het gebeurt niet vaak dat een verhaal vanuit alle perspectieven wordt verteld; met ooggetuigen en persoonlijke verhalen. Een reis door de tijd van toen naar nu, hier en weer terug.

Door het verhaal op deze manier te vertellen, zie je hoe alles samenhangt. Zoals je in geschiedenisboeken bijvoorbeeld snel zal lezen, was ‘stedendwingerFrederik Hendrik succesvol in het bevrijden van Den Bosch van de Spanjaarden, waarbij hij ook de toegangspoort naar het zuiden opende. Wat je niet zo snel zal teruglezen is dat de Bosschenaren en bewoners van de Meierij een verbod op het katholieke geloof kregen en onderdrukt en uitgebuit werden.. Dus ja, weer die vraag, werden we bevrijd of bezet?

Het Kruithuis

Dat dit museum in het Kruithuis is gevestigd, is niet voor niets. Het Kruithuis van ‘s-Hertogenbosch is namelijk het enige overgebleven kruitmagazijn uit de Tachtigjarige Oorlog in Nederland! Het is een unieke plek om het volledige verhaal over de Tachtigjarige Oorlog in de Zuidelijke Nederlanden te vertellen. Maar ook over de belangrijke rol die water speelt in de vesting Den Bosch. We worden immers niet voor niets de Moerasdraak genoemd.

Om het Kruithuis te kunnen gebruiken zoals het nu gebruikt wordt, is er flink gerestaureerd in het pand, waarbij duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt speelt. Wist je dat er bijvoorbeeld hergebruik is gemaakt van materialen en dat ze het energielabel terug wisten te brengen van G naar AA+?

UNESCO

Daarbij is het Kruithuis onderdeel van het UNESCOwatermuseum netwerk, waarbij wereldwijd meer dan 60 watermusea zijn aangesloten in 19 landen? Dit netwerk wil de eeuwenoude relatie tussen de mensheid en water laten zien.

Bossche Buik: Museum Kruithuis- verhaal van de Tachtigjarige Oorlog en Beleg van 's-Hertogenbosch

Wisselende expositie

Naast de vaste expositie over de Tachtigjarige Oorlog, is er ook regelmatig een wisselende expositie te bezoeken.

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur. Tickets kan je hier bestellen.

Lekker ‘objectief’ eigenlijk hè, die geschiedenisboeken.. Je kan precies zien waar ze geschreven worden… juist, boven de sloten! (mijn collega’s en medestudenten uit Rotterdam zullen nu wel weer een beetje moeten lachen om deze fanatieke Bossche.. het verbaast me eigenlijk ook niets dat deze periode uit de geschiedenis precies de periode is die ik 4 keer moest herkansen.. XD.. ze begrepen gewoon mijn perspectief niet..).

Museum Kruithuis kan je hier vinden:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder