Bossche Buik museum: het huis van Bosch Jheronimus bosch

Dat wij de leukste en gezelligste stad van Nederland zijn, dat wisten we natuurlijk al.. maar dat wij ook trots zijn op onze wereldberoemde kunstschilder Jheronimus Bosch (Jeroen Bosch) weet echt nog niet iedereen. Vaak als ik een Biketour rijd met nieuwsgierige toeristen en mensen van buiten ‘s-Hertogenbosch, zit er altijd wel iemand tussen die nog nooit van de grote kunstenaar heeft gehoord.

Daarom heb ik 4 leuke tips voor je op een rij gezet die je kunt doen of bezoeken, om kennis te maken met de bijzondere schilder, dingen waar hij zijn inspiratie uit heeft gehaald, het huis waar hij in heeft gewoond en is opgeleid tot schilder en natuurlijk ook zijn werk. Ontdek daarnaast ook hoe het was om in ‘s-Hertogenbosch te leven tijdens de Middeleeuwen.

De Jeroen Bosch vaarroute op de Binnendieze

Maak een vaartocht over de Binnendieze en ontdek de stad en tijd waarin Jheronimus Bosch geleefd heeft. Leer meer over de verwoestende stadsbrand en alle functies van de Binnendieze. Tijdens de tocht vaar je langs verschillende fragmenten uit de wereldberoemde kunstwerken van Bosch.

Het Huis van Bosch

Yes, het huis van Bosch is eindelijk heropend. Maak kennis met het huis waar Jheronimus jarenlang heeft gewoond en waar hij door zijn vader is opgeleid tot kunstschilder.

Door middel van filmbeelden, fragmenten uit de werken van Bosch en geluidsfragmenten loop je door de kelders, over trappen en kamers waar de wereldberoemde kunstenaar zijn inspiratie vandaan heeft gehaald, hoe hij leefde en hoe onze prachtige stad er in de Middeleeuwen heeft uitgezien.

Zeker ook leuk om te bezoeken in combinatie met het Jheronimus Bosch Art Center.

Het Jheronimus Bosch Art Center

In de voormalige Sint-Jacobskerk in de Hinthamerstraat zit het prachtige Jheronimus Bosch Art Center. Een museum waar het oeuvre van Jeroen Bosch wordt getoond, in de vorm van geweldige en hoogwaardige reproducties. Een grote hoeveelheid drieluiken, schilderijen en tekeningen worden tentoongesteld, aangevuld door driedimensionale figuren uit zijn werk, een reconstructie van Bosch zijn atelier en wandtapijten.

Beeldenwandeling door de stad

Wil je meer fragmenten uit het beroemde drieluik “De tuin der lusten” ontdekken? Wandel dan lekker door de stad en kijk goed om je heen. In de verschillende stadsparken, -tuinen en zelfs in kleine straatjes vind je verschillende standbeelden die terug te vinden zijn in het schilderij.

Wil je “De tuin der lusten” dat tussen 1480 en 1490 geschilderd is eens in het ECHT zien? Dan moet je een keer Museo del Prado in Madrid bezoeken.

Het schilderij dat je hieronder ziet is een een op een kopie die je kunt bewonderen in het Jheronimus Bosch Art Center.

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.