Koekwaus.. een heerlijk woord dat veel Bosschenaren gebruiken in plaats van mafkees, sufferd, mafkees of malloot. Ook weleens afgekort naar het woord waus. “Wanne koekwaus” bekt ook een stuk lekkerder dan “wat een mafkees zeg”, al zeg ik het zelf. Maar dan is de vraag natuurlijk, is de koekwaus ook echt een kuukske? En het antwoord is; JA!
Het is een nét niet rond koekje met een gat erin. Een beetje gek zou je zeggen, maar er zit dan ook een geinig verhaal achter.
Het verhaal zou namelijk zo zijn dat er in 1883 een Bossche koekenbakker was, die per ongeluk de eerste Koekwaus bakte. Hij zou iets te gul zijn geweest met zijn kruiden en specerijen, waardoor het deegmengsel een andere samenstelling kreeg dan de bedoeling was. Hij besloot toch om de kuukskes af te bakken. Om ze van de goede koekjes te onderscheiden, maakt hij er met zijn duim een gat in. Toen de kuukskes klaar waren, bleken ze kei lekker te zijn. Toen hij zijn vrouw erbij haalde en zij ze proefde zei ze: “Dè ge zo’n lèkker kuukske die eerder bedocht heet, Koekwaus dè ge d’r bent!”.
En zo geschiede… haha
TIP: Wist je trouwens dat er ook een winkel in Den Bosch is, die KOEKWAUS heet? Hier koop je de leukste cadeautjes, home accessoires en kleding.
Enfin.. ik kan me voorstellen dat jullie nu denken van ja.. dit wil ik ook proeven. Nou dat kan, want bij de broodspecialist kan je de Bossche Koekwaus kopen. Lijkt het je nou veel leuker om de kuukskes zelf te bakken, dan heb ik hier het recept voor je:
De Bossche Koekwaus
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 1 tl bakpoeder
- 500 g roomboter
- 450 g bruine basterdsuiker
- 1 citroen de zest
- 1 tl kaneel of koek kruiden als je die in huis hebt
- 1 el honing
- 125 ml water
- 100 g hazelnoten fijn gehakt
Instructies
- Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker, citroenzest, kaneel (of koek kruiden) en bakpoeder in een kom.
- Voeg daarna de honing en het water toe en meng tot een mooi, glad deeg. Doe tot slot de fijngehakte hazelnoten erbij en mix ze goed door het mengsel.
- Dek de kom af en laat het deeg minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed nog even goed door. Rol vervolgens het deeg uit tot een grote plak met een dikte van 1/2 centimeter.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
- Snijd of steek nu de koekvormen uit. Officieel zijn het nét niet perfecte ronde koekjes, maar je kan er natuurlijk iedere vorm van maken die je wil (ik denk gelijk aan sterren en kerstkransjes, haha).Het belangrijkste: duw er een gaatje in met je duim (voor het verhaal). Bak de koekjes in ca. 8-10 goudbruin en gaar.
- Laat ze even afkoelen, dan worden ze lekker krokant!! Smakelijk hè, Koekwaus!
Hier kan je De Bossche Koekwaus kopen: