Stoofpeertjes vind ik écht bij de winter en kerst horen. Je kunt er super goed mee variëren en ik vind ze zowel lekker als bijgerecht, dessert of snack, haha! Ik heb al diverse recepten voor stoofperen op Kuukskes staan, maar dit jaar is hij net weer even anders. Namelijk met de Van Nahmen Appelcider.
Deze cider kun je halen bij Ben’s Favourites in de verwersstraat. Daar heeft Ben niet alleen de cider, maar ook andere leuke alcoholarme en -vrije dranken en sappen. Naast de prachtige wijnen natuurlijk.
Je krijgt deze maand op vertoon van deze blog bij je aankopen in de winkel ook een leuk kleinigheidje. Bij een besteding vanaf 25 euro krijg je een handige sixpack-tas, waarmee je je flessen eenvoudig kunt dragen en bij besteding vanaf 50 euro krijg je een kelnersmes cadeau.
Je kunt natuurlijk ook gewoon je flessen online bestellen en laten bezorgen. Dit is bij een besteding vanaf 50 euro helemaal gratis! Klik op de knop hieronder om naar de website te gaan.
En dan nu natuurlijk het recept voor de lekkere stoofpeertjes in cider. Want daar kom je vandaag natuurlijk voor!
Stoofpeertjes in cider met een crumble van tijm
Ingrediënten
- 6 stoofperen geschild
- 1 fles van Nahmen appelcider
- 250 g rietsuiker
- 1 el honing
- 2 sinaasappels sap en zest
- 1 stukje gember van ca. 5 cm
- 2 kaneelstokjes
Voor de crumble
- 100 g bloem
- 75 g koude roomboter
- 75 g kristalsuiker
- 1 el (verse) tijm
Instructies
- Schil de peertjes. Je kunt ze daarna in kwarten snijden, maar ik vind het altijd mooi om ze heel te laten, want dat staat zo gezellig!
- Doe de cider in een pan. Boen de sinaasappels goed schoon en schil het oranje deel van de zest van 1 sinaasappel. Dat witte is bitter. Snijd de beide sinaasappels nu in plakken en doe in de pan bij de cider. Snijd de gember in plakjes en voeg met de kaneelstokjes, suiker en honing toe aan het geheel. Breng het mengsel aan de kook.
- Als de cider kookt voeg je de peren toe. Zet op een laag vuur met de deksel op de pan en laat ze zachtjes stoven tot de peertjes gaar zijn (ca. 45-50 minuten). Prik af en toe met een schilmesje in de peren om te voelen of ze gaar zijn.
- Maak ondertussen de crumble. Verwarm de oven voor op 225 graden. Kneed de bloem, koude boter, suiker en tijm in een schaal tot een crumble. Doe dit snel en kneed niet te lang, want dan wordt de boter te warm.
- Verdeel de crumble over een bakplaat en zet deze 15 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin wordt. Het kan ineens snel gaan, dus houd het goed in de gaten. Anders verbrandt je crumble. Schep na 5 minuten alles even om en verkruimel de grote brokken.
- Verdeel de tijm crumble over 6 bordjes en zet er een stoofpeertje op. Lekker om lauwwarm te serveren met een bolletje ijs, of gewoon zo!
Wil je nog meer lekkere recepten voor stoofpeertjes? Klik dan vooral even op de knop hieronder.