Over een maand kleurt ‘s-Hertogenbosch weer blauw-wit voor de Mariamaand + vervroegde Mariaomgang

mariaomgang Den Bosch

Over precies een maand is het weer mei. En naast dat dan bijna alle vogels een ei leggen (zoals in het gedichtje) gaan hier in Den Bosch ook de blauw witte vlaggen uit. Deze keer niet voor FC Den Bosch, maar voor Maria, want in mei is het de Mariamaand. Wat weet jij er allemaal van? In deze blog vertel ik je er iets meer over…

De Zoete Moeder

We kennen allemaal het prachtige beeld van Onze Lieve Vrouw (De Zoete Moeder) in de Mariakapel bij de Toren van de Sint-Jan. Een plek voor beschutting, troost, liefde en het opsteken van een kaarsje. Een momentje van bezinning, stilte of een gebed en voor een enkele toerist een mooie trekpleister.

Wist je dat het houten beeld van Maria en het kind dateert uit de periode 1270-1320? Sinds 1380 had het beeld al een vaste plaats in de kapel, die toen nog als doopkapel werd gebruikt. Na de inname van ‘s-Hertogenbosch in 1629 is het beeld naar Antwerpen gesmokkeld. Het beeld is daarna naar Brussel gegaan en kreeg na wat wisselingen een langere verblijfplaats in de Sint Jacobskerk met als afspraak dat Maria weer terug zou keren naar ‘s-Hertogenbosch als de Katholieke godsdienst weer in het openbaar beleden mocht worden.

Mariaprocessie Den Bosch

in 1975 kwam de godsdienstvrijheid terug, maar het duurde nog even voor het beeld weer terugkwam. in 1853 werden het beeld en het Mirakelboek (dat in Mechelen werd bewaard) opgehaald en in 1855 stond het beeld weer op haar vaste plek. De kapel is nog wel enkele keren aangepast.

Maria, de Moeder Gods

Maria is naast Jezus Christus een van de meest bekende figuren uit de bijbel. Ze werd volgende traditie geboren als maagd, omdat ze vrij was gebleven van de erfzonde. De onbevlekte ontvangenis heeft dus betrekking op haarzelf, en niet op haar zwangerschap van Jezus Christus, zoals vele mensen denken.

Wist je dat de naam Maria is afgeleid van het Aramese Maryam en kent vele wijzen van schrijven waaronder ook Mirjam (Hebreeuws) en staat ook in het Arabisch bekend onder de naam Maryam. De naam heeft betekenissen als  “gewenst kind”, “bitter”, “rebels”, of “sterke wateren”.

De mantels

Mariamaand Den Bosch

Door het jaar heen krijgt het krijgt het Mariabeeld verschillende mantels om zich heen. In 2022 kreeg Maria een nieuwe mantel “de Mantel van Hoop en Troost” die herinnert aan de Coronaperiode. Sinds 2023 is dit de mantel die ze tijdens de vastentijd om zal krijgen. Hierna zal ze de Schutsmantel omkrijgen en heb je ook nog de Van Susante-mantel, Bontmantel, Allemantel en de Rode mantel. Deze mantels wisselen vaak tijdens bepaalde periodes die belangrijk zijn in de katholieke tradities.

De kleuren blauw en wit

mariavlag Den Bosch

Hoe de kleurencombinatie blauw en wit nou eigenlijk zijn ontstaan is niet heelmaal duidelijk. Vroeger werd de combinatie wel veel gebruikt als symbool voor Maria bij diverse rooms-katholieke tradities. Veel jonge meisjes droegen de kleuren waarbij men geloofde dat je bij het dragen van die kleuren onder bescherming van de heilige maagd Maria zou worden gesteld.

Ook zwangere vrouwen beloofde hun kinderen aan Maria, de moeder van Jezus op te dragen en ze 7 jaar in het blauw-wit te kleden. Hier werd streng op gelet maar dan zou Maria er voor zorgen dat de kinderen gezond ter wereld zouden komen. Daarnaast hebben de kleuren nog meer symboliek.

Blauw wordt sowieso echt gezien als dé kleur van Maria. Daarbij is blauw de kleur van de hemel en staat dus symbool voor zuiverheid, reinheid, en trouw. Andere betekenissen van de kleur zijn kuisheid, hoop en onbevlektheid. allemaal betekenissen die passen bij Maria.

Wit staat voor onder meer maagdelijkheid of onschuld, de waarheid, goedheid, liefde en de goddelijke, hemelse wijsheid.

De Blauw-witte Mariavlag

In de meimaand zie je overal in de stad de mooie vlaggen hangen. Het is de bedoeling dat ze op 30 april na 18.00 uur worden opgehangen, tot het einde van 31 mei. Op 4 en 5 mei (en eventueel 17 mei voor de verjaardag van Koningin Maxima) hangt hier natuurlijk ook de rood-wit-blauwe vlag bij.

De Bidtocht (Mariaomgang)

Ieder jaar wordt op de tweede zondag van mei (Moederdag) de jaarlijkse Mariaomgang gehouden. In de bidtocht wordt het beeld van de Zoete Moeder meegedragen door leden van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw, langs verschillende Mariabeelden in de stad.

Let op: In 2023 wordt de bidtocht eenmalig gehouden op zondag 30 april om 19.00 uur. Er is dan een gebedsdienst aansluitend waarop de tocht begint rond 19.30 uur en na ongeveer een uur weer terug is bij de Sint-Jan.

Mariaprocessie Den Bosch

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder