Historische vaarroute over de Binnendieze

historische rondvaart op de binnendiezeHISTORISCHE RONDVAART OP DE BINNENDIEZE

Vanaf 1 april is het weer zo ver. Dan zie je weer regelmatig de bootjes vol toeristen over de Binnendieze varen. Nouja, toeristen.. Ik was er vorig jaar zelf ook een. Ik bedoel, ik woon al bijna 29 jaar in Den Bosch (-5 studiejaren in Rotterdam) en had nog NOOIT over de Binnendieze gevaren. “Toeristische” trekpleisters doe je nou eenmaal niet zo snel in je eigen stad. Daarvoor ga je de rest van de wereld. Terwijl er eigenlijk vaak veel moois en tofs te vinden is in je eigen omgeving. Sowieso als je in Den Bosch woont.

historische vaarroute over de Bossche Binnendieze

Nou kwam mijn nichtje uit Amerika naar Nederland en die wilde graag meer van Nederland en zeker ook van Den Bosch zien. Voor ons de uitgelezen kans, om zo’n rondvaart op de Binnendieze te gaan doen.

De rondvaart die wij hebben gedaan is de historische vaartocht. Deze begint en eindigt in de lepelstraat bij de “halve Peer”. Je moet wel van te voren reserveren, want de rondvaarten zitten eigenlijk altijd vrij snel vol. Je vaart met de historische toch door de stad en ook stukken onder de stad door.

Het was helaas niet zulk lekker weer en het begon halverwege de tocht zelfs een beetje te regenen. Gelukkig werden er gelijk poncho’s uitgedeeld, dus dat was super geregeld.

De Binnendieze

De Binnendieze heeft van oorsprong veel betekend voor Den Bosch. Den Bosch is natuurlijk ontstaan op een verhoogd, droog stuk moeras en we zitten vlakbij de Maas. Vroeger kwam de handel voornamelijk via het water de steden in en vlakbij Den Bosch kwam de Maas vaak droog te staan. Hierdoor kwam veel handel bij ons in de stad terecht.

historische vaarroute over de Bossche Binnendieze

Den Bosch was eerst een kleine, ommuurde stad, niet groter dan de markt met wat omliggende straatjes. Als je in de stad loopt, kun je de plekken van deze stadsmuren nog terugvinden in de straattegels. Later werd er een nieuwe stadsmuur geplaatst en werd Den Bosch ook groter. De kleine watertjes binnen de muren, kregen de naam Binnendieze.

historische vaarroute over de Bossche Binnendieze

De Binnendieze werd gebruikt als visplaats, wasplaats, watervoorziening, maar ook als afvalstort. En zelfs tot 40 jaar geleden, was de Binnendieze nog gewoon een open riool. Moet je voorstellen hoe erg dat kon stinken. Door de aanleg van het rioolstelsel verdween de Binnendieze langzaam en dat was natuurlijk super zonde. Hier werd gelukkig een stokje voor gestoken. Het vaarwater is nu een stukje beschermd stadsgebied en van april tot oktober zijn er diverse vaartochten te doen.

De Historische vaarroute

De rondvaart die wij hebben gedaan is de historische vaartocht. Deze begint en eindigt in de lepelstraat bij de “halve Peer”. Je moet wel van te voren reserveren, want de rondvaarten zitten eigenlijk altijd vrij snel vol. Je vaart met de historische toch door de stad en ook stukken onder de stad door.

Maar zo vaar je ook een klein stukje onder het stadhuis en de Vughterstraat door en langs de voet van het Bossche Broek. De gids vertelt ondertussen een stukje geschiedenis van de binnenstad, de functies van de Binnendieze en over de gebouwen rondom de Binnendieze.

historische rondvaart op de binnendieze

Meer informatie

Er zijn, naast de historische vaartocht, ook nog andere vaartochten te doen. Hiervoor kun je o.a. terecht bij DagjeDenBosch en Zin in Den Bosch voor meer informatie. De Jeroen Bosch vaarroute is overigens ook geweldig om te doen! Deze tocht staat namelijk helemaal in het teken van de beroemde schilder Jheronimus Bosch.

historische vaarroute over de Bossche Binnendieze

Ga je liever een stadswandeling maken door Den Bosch? Dan moet je hier even kijken…

stadswandeling flikken den bosch

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

2 gedachten over “Historische vaarroute over de Binnendieze”
  1. Graag willen we deze historische boottocht doen op zaterdag 10 augustus. Waar kan ik reserveren en hoe duur is het p.p.?

    1. Hoi Lia, wat leuk! Je kunt via dagjedenbosch.com vaartochten reserveren. wat precies de prijzen zijn, durf ik niet te zeggen. Dat is sowieso ook afhankelijk van wat voor arrangement je neemt, of met hoeveel mensen je bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder