5x koffie drinken met koffiecaartje Den Bosch

koffiecaartje den bosch

Afgelopen week heb ik een super leuke inspiratietour gedaan met Imke van koffiecaartje. Zij nam mij, samen met nog een aantal andere bloggers en influencers mee naar 5 super leuke koffiezaken in Den Bosch. Wat deze koffiezaken met elkaar verbindt? het koffiecaartje.

koffiecaartje

Wat is nou precies het koffiecaartje? Het is een doosje met een kaartje erin. Met deze stempelkaart kun je bij vijf verschillende koffiezaken in Den Bosch (en in Eindhoven trouwens ook) twee koffie drinken. Een stempelkaartje kost 18,50 euro en je krijgt er dus 10 koffie voor. Het idee is dat je bij alle zaken een keer langsgaat om er lekker te werken of er met iemand te gaan zitten. De twee koffies moet je dus wel bij één bezoek besteden. De betrokken koffiezaken stempelen hun logo af, zodat je weet waar je nog naartoe kan en waar je al bent geweest.

De koffiezaken waar je langs zult gaan, zijn niet de commerciële slappe bakken toko’s, zoals koffiecaartje zelf zegt. Maar zaken waar een tof verhaal of concept achter zit en waar ze gewoon goede, lekkere koffie verkopen. Hier valt natuurlijk altijd over te discussiëren, maar ik ben het er wel mee eens dat de deelnemende zaken in Den Bosch, allemaal echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Zowel om de koffie als om het concept. Wat voor soort koffie drankje je precies kunt bestellen, hangt een beetje van de zaak af, maar dit kun je gewoon navragen bij het personeel.

Inspiratietour met koffiecaartje Den Bosch

Op 25 april heb ik dus met Imke, de eigenaresse en bedenker van koffiecaartje, door Den Bosch gewandeld en hebben we alle deelnemende koffiezaken bezocht. Bij het eerste gedeelte van de tour liep er ook een Bossche stadsgids, Peter, mee. Hij vertelde ons wat over de historie van de stad en over de verbintenis tussen Den Bosch en koffie. We begonnen onze wandeling dan ook bij het VVV kantoor aan de markt, omdat daar de koffiecaartjes onder andere te koop zijn.

Bij het VVV kantoor verzamelden wij ons en vanuit daar gingen we de stad in. Het was best lekker weer, dus dat liep al fijn.

Maestro’s recordcafé

maestro's recordcafé

Vanuit het VVV kantoor liepen we richting Maestro’s recordcafé. Daar werd ons verteld dat Den Bosch altijd een koffiestad is geweest. De Gruyter en de drie mollen hebben altijd hun eigen koffie gebrand en daar zijn nog steeds veel dingen van te herkennen. Zo is het ‘Jeans Centre’ pand een oude Gruyter winkel en zie je in het oude drie mollen pand nog steeds werktuigen staan van vroeger. Daarbij werden we ook gewezen op de oude stadsmuren, die nog te herkennen zijn in de wandelpaden in de stad.

roy henkelman
Roy Henkelman, eigenaar van Maestro’s Recordcafé

cappuccino bij maestro's recordcafé

Zo vervolgden we onze weg naar Maestro’s. Hoe leuk is het dat je je favoriete vinylplaten kunt uitzoeken onder het genot van een stevig bakje koffie. Met een grote liefde voor “Black Music” heeft Roy Henkelman in 2016 de platenzaak in de Hintamerstraat geopend. In de winkel zijn niet alleen platen te koop, maar kun je ook terecht voor een lekker kopje koffie. Het is een plek om inspiratie op te doen. Want naast de muziek en de styling van het café, wat aanvoelt als een huiskamer, is het ook een super tof en oud pand. Voor zowel jong en oud de moeite waard om eens binnen te lopen voor een elpee’tje of en kop koffie.

Oerwoud

Na ons eerste kopje koffie, liepen we richting oerwoud in de Vughterstraat. We liepen langs de Sint Jan en Peter liet ons de erwtenman zien.

oerwoud koffiecaartje bloggers inspiratietour koffiekaartje oerwoud koffiecaartje den bosch

Eenmaal aangekomen bij oerwoud werden we vriendelijk verwelkomd door één van de eigenaressen, Larisa, in de volle, drukbezette stadsjungle. Ik kom hier zelf wel vaker voor mijn plantjes, of om er iets te drinken. Omdat het zo druk was en wij met velen waren, mochten wij doorlopen naar de stadstuin. Daar kregen wij een heerlijke, vegan ijskoffie aangeboden en een blissball met kokos en cacao.

vegan ijskoffie bij oerwoud

waarisaimy koffiecaartje
Mijn zusje Aimy in actie..

Wat ik zo tof vind aan deze zaak? Alles wat de meiden verkopen is organisch of fairtrade. En in het healthcafé zijn de producten ook allemaal op plantaardige basis, ofwel vegan. De gebakjes zijn van Bliss Bakery, een label van Larisa zelf. Maar wat ik het meeste geweldige vind, is dat je je, onder het genot van een kopje koffie, in een jungle waant met de mooiste planten en een fijn muziekje op de achtergrond. De koffie die wordt geserveerd is van Blommers uit Nijmegen. 100% organic en fairtrade.

Drab Beans & Machines

We vervolgenden onze weg door de Snellestraat. Hier stond Roos van Fifty Fifty ons al op te wachten met een lekker pittig gembershotje. Even wat anders dan een koop koffie. Kei lekker.

gembershotje bij Fifty Fifty

De derde koffiezaak waar we naartoe gingen is voor mij ook niet onbekend. We gingen namelijk naar Drab in de kruisstraat. Daar stond eigenaar Merijn Kuiper ons al op te wachten. Hij vertelde ons wat over de koffieblends die ze verkopen (ook van Blommers trouwens), om vervolgens allerlei soorten koffie van de kaart te maken. Samen met vriend en collega Bram maakten ze niet alleen lekkere cappucino’s en andere koffie, maar mochten we ook de espresso tonic en de gingerbeer espresso proeven.

kuukskes koffiecaartje merijn drab denbosch koffiecaartje espresso tonic bij drab denbosch

waarisaimy bij drab
waarisaimy bij drab

Naast een lekker kopje koffie en huisgemaakt gebak, kun je ook terecht voor mooie machines en koffie voor thuis. En durf gerust om adviezen te vragen, want de mannen van Drab hebben er onwijs veel verstand van. En ze houden van een praatje. Super gezellig dus.

DaSilva Beans & Leafs

Dasilva beans and leafs voorgevel dasilva koffiecaartje den bosch

Voor de 4e hotspot, moesten we iets verder het centrum uit. Richting de tramkade. Daar zit namelijk, sinds nog niet zo heel lang, een stadsbranderij. Ja, je hoort het goed. Een branderij. Ze branden namelijk bij DaSilva hun eigen koffie. De eigenaar heeft zijn Portugese achtergrond in het industriële interieur van de koffiezaak terug laten komen. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan de wanddecoratie, waarop een tram in Lissabon staat afgebeeld. Maar ook aan de naam natuurlijk.

interieur dasilva koffiecaartje matcha latte koffiecaartje standsbranderij den bosch koffiebrander

Naast de bar staat de mega grote koffiebrander te pronken. Het is de grootste van de Benelux. En hij heeft een lekker opvallend, oranje kleurtje. Een kleur die meer terugkomt, waaronder in de grote espressomachine.

Een heel inspirerende plek, waar je terecht kunt voor een lekker kop koffie, een borrel, een feestje of workshops.

Coffeelab Den Bosch

Tot slot liepen we weer richting het centrum, naar de stationsweg. daar kun je namelijk een van mijn favo hotspots vinden: Coffeelab. Daar werden we verwelkomd met een glaasje wijn, om vervolgens twee bijzondere drankjes te proeven. De iced matcha en de gingerbeer espresso. Daar kregen we ook wat lekkere hapjes bij geserveerd. Koffie kun je namelijk ook eten. De combinatie van kaas, honing en koffie was echt heel verrassend en echt heel lekker.

Jan willem bij coffeelab food pairing coffeelab koffiecaartje coffeelab koffiecaartje

Het was echt een super leuke dag. We kregen nog een kei leuke goodiebag van Imke en toen was de dag voorbij.

Mocht je nu zelf benieuwd zijn naar het koffiecaartje of weet je iemand, die je er heel blij mee kunt maken, dan kun je de kaartjes kopen bij de deelnemende zaken of bij het VVV kantoor aan de markt. Hieronder kun je vinden, waar de zaken zitten. Ik ga de zaken zeker nog eens af. Want het zijn stuk voor stuk echt aanwinsten voor onze stad.

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.