3x Feestelijke variaties voor winterse kaasfondue

KAASFONDUE CAMEMBERT UIT DE OVEN BOSSCHE BUIK

Als je me zou vragen wat mijn favoriete winterse avondeten is, dan ga ik voor de kaasfondue. Gezellig met een groep vrienden aan tafel, lekkere bijgerechten, een goed glas wijn (of bier) en dan zo’n pan dampende kaas. Heerlijk! Maar ik maak het ook weleens in het klein voor bij de borrel.

Boerenkaasfondue

Vandaag heb ik samen met de Zuivelhoeve Den Bosch 3 verschillende varianten voor je bedacht. En Ben’s Favourites heeft er voor iedere variant een lekker wijnsuggestie bij bedacht. Ideaal!

KAASFONDUE CAMEMBERT UIT DE OVEN BOSSCHE BUIK
Blauwe kaasfondue

Wat dip jij het liefste in de kaasfondue? Ik haal meestal lekker veel rauwkost, stukjes brood, blokjes gerookte kip en salami, gebakken champignons, olijven en soepstengels. Laat het me vooral in een reactie hieronder weten als je nog meer goede dip-tips hebt!

Camembert uit de oven met knoflook, honing en kruiden.

1. Hollandse Boerenkaasfondue

Deze kaasfondue hebben wij stiekem al geproefd tijdens 11-11. Ik bedoel, als je dan voor een dag een boer bent, dan doen we het maar goed. Deze kaasfondue is iets grover door de verse kruiden en knoflook, maar dat is echt kei lekker!

Haha, je kunt wel zien dat wij deze boerenkaasfondue tijdens 11-11 getest hebben!
hollandse boerenkaasfondue bossche buik

Hollandse Boerenkaasfondue

Kelsey Ikkersheim
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 ml droge witte wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g Stolwijker boerenkaas geraspt
  • 200 g boerenkaas met kruiden (bij. tuinkruiden) geraspt
  • maïzena
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • verse peterselie

Instructies
 

  • Breng de wijn zachtjes tegen de kook aan.
  • Haal de pan even van het vuur en voeg de geraspte kaas toe.
  • laat de kaas al roerend smelten. als de fondue te dik wordt, doe je er nog wat wijn bij, blijft hij te dun, bindt hem door er wat maïzena, opgelost in wat wijn, aan toe te voegen.
  • Breng de kaasfondue op smaak met nootmuskaat, zout, peper en evt peterselie en knoflook.

Klik hieronder voor de wijnsuggestie:

2. Camembert uit de oven

Dit vind ik een ideaal recept voor bij de borrel. Je hoeft er niet veel voor te doen, voornamelijk even de kaas in de oven te schuiven.. Nou een kind kan de was doen! En je hebt een keer iets anders op tafel als je bezoek op visite is! Heerlijk.

KAASFONDUE CAMEMBERT UIT DE OVEN BOSSCHE BUIK
KAASFONDUE CAMEMBERT UIT DE OVEN BOSSCHE BUIK

Camembert uit de oven met honing, knoflook en kruiden

Kelsey Ikkersheim
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 camembert in een doosje LET OP! als het doosje gelijmd is, kan hij niet in de oven. Haal het doosje er dan af!
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el honing
  • verse tijm en rozemarijn
  • peper en zout
  • stokbrood of broodstengels

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Snijd met een mesje kleine inkepingen in de bovenkant van de camembert.
  • Snijd de knoflook in plakjes en duw deze in de gleufjes.
  • Stop met een mes ook kleine takjes tijm en blaadjes rozemarijn in de camembert en bedruppel met honing.
  • Strooi als laatste een beetje peper en zout over de kaas heen en zet de camembert ca. 15 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.
  • Gebruikt het brood om mee te dippen.

Wat zullen we er eens bij drinken?

grüner veltliner

3. Lady Blue blauwader geitenkaasfondue

De laatste kaasfondue die we voor je hebben bedacht is een fondue met blauwe kaas! Lekker pittig en net even een beetje anders, doordat het ook nog eens een geitenkaas is! Heerlijk winters!

lady blue blauwader kaasfondue
lady blue blauwader kaasfondue

Lady Blue blauwader geitenkaasfondue

Kelsey Ikkersheim
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 g Lady Blue blauwaderkaas in kleine stukjes gesneden
  • 400 g Mulderkaas geraspt
  • 300 ml droge witte wijn
  • maïzena
  • versgemalen peper
  • verse peterselie fijngehakt

Instructies
 

  • Giet de wijn in de fonduepan zonder deze te laten koken. Voeg hier kaas aan toe.
  • Verhoog geleidelijk de temperatuur terwijl je goed blijft roeren, zodat de kaas niet gaat klonteren. Wanneer het geheel egaal is, voeg je een papje van witte wijn en maïzena toe.
  • Breng de fondue op smaak met peper.
  • Plaats de kaasfondue op een rechaud (of een kaasfonduehouder) en roer tijdens het eten de fondue om. Zo gaat de kaas niet aan de bodem kleven.

Deze wijn is heerlijk bij de kaasfondue. Niet alleen bij de kaasfondue trouwens hoor, dit is wel een van mijn favourites!

Ik ben fan van deze wijn! Echt een winner, haha!

Krijg jij ook geen genoeg van kaas? Als straks de horeca weer open is, ben ik hier te vinden…

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder