DE BOSSCHE KRAAN
Altijd al een hijskraan willen besturen of gekker nog, er in willen slapen? Dat kan nu bij de Bossche kraan op de Tramkade. Wakker worden met een geweldig panorama uitzicht op de stad! Dit wil je!

Ben jij ook altijd op zoek naar een originele plek om te overnachten? Sinds kort hebben wij in Den Bosch wel een hele bijzondere hotelkamer, namelijk in een hijskraan. De Bossche Kraan op de Tramkade is geopend en zorgt voor een unieke beleving met geweldig uitzicht. Voor even ben jij de kraanmachinist en beslis jij over je eigen uitzicht vanuit je bed.

de bossche kraan den bosch

Het initiatief de Bossche Kraan

De tramkade is al een hele tijd de plek in Den Bosch waar mooie initiatieven worden opgestart, toffe events worden georganiseerd, kunstenaars een plek krijgen en creatieve geesten hun plannen kunnen waarmaken. Zo ook de Bossche Kraan.

koudijs hijskraan den bosch
Zo zag de hijskraan er vroeger uit…
koudijs tramkade den bosch

De Kraan was vroeger in gebruik als hijskraan voor mengvoederfabriek Koudijs om de vracht vanaf de Dieze de fabriek silo’s en fabriek in te krijgen. Sinds het sluiten van de fabriek is de kraan niet meer in gebruik geweest. Maar hier is nu verandering in gekomen.

de bossche kraan den bosch
Zo is de Bossche Kraan nu!

Voor meer informatie over de Tramkade moet je trouwens eens meefietsen met Den Bosch Bike Tours.

Initiatiefnemer Maarten Kierkels heeft samen met Victor Kooijmans het plan opgezet. Met architect Boyke Kooijmans en ontwerper Jeroen Kooijmans (ja, het is eigenlijk een familie project geworden) was het creatief team compleet en na veel ontwerpen werd de kraan tijdelijk verhuisd en omgebouwd tot hotelkamer. Door het succes van DOKX Tables, tafels ontworpen en gemaakt door Maarten, was er voor hem geen tijd meer om de exploitatie op zich te nemen, en heeft Victor besloten om het samen met zijn vriendin Marjolein van Bokhoven op te pakken. Inmiddels is de kraan open en te reserveren als hotelkamer en als vergaderruimte. De eettafel in de kamer is van DOKX, dus het werk van Maarten is duidelijk zichtbaar gemaakt. Tof!

BOSSCHE KRAAN DEN BOSCH DOKX

De hotelkamer

Vanaf een wenteltrap kom je in de hotelkamer uit op 12 meter hoogte. Originele onderdelen van de kraan zijn in de kamer nog zichtbaar en er is een stuk aangebouwd om meer ruimte te creëren. Door de vele ramen heb je een geweldige panoramaview die nog beter wordt door knop bij het bed. Met de knop kun je de kraan namelijk om zijn as laten draaien en zowel de silo’s als de Sint Jan vanuit je kamer zien. En met een beetje geluk zie je de zon opkomen vanachter de Woutenkiet (het politiebureau voor de niet Bosschenaren onder ons). Je moet er overigens in de zomertijd wel even je wekker voor zetten, haha! Wij waren om 05.10 uur al wakker om dit te kunnen zien!

ZONSOPGANG BOSSCHE KRAAN DEN BOSCH
ZONSOPGANG BOSSCHE KRAAN DEN BOSCH

Naast het ruime tweepersoonsbed heb je een gezellig zitje, een keukentje met koffie, thee, een waterkoker, koelkast en een kraantje (met fijne zeepjes van Marie Stella Maris). In de badkamer een heerlijke douche en een toilet. En je kunt dus ook lekker zitten aan een mini DOXK tafel. Als je op de wc zit, kun je de tandwielen zien bewegen. Vet!

de bossche kraan den bosch
de bossche kraan den bosch

De tafels van DOKX zijn trouwens ook gewoon op de Tramkade te vinden. Ik heb een keer een diner gehad in het atelier. Dat was super tof. Je leest er hier meer over.

Duurzaam project

Het hele project is al een mooi voorbeeld van duurzaamheid. Niet alleen de hijskraan zelf is opnieuw in gebruik, maar duurzaamheid wordt ook doorgezet in de materialen in de kamer zelf. Een mooie vintage hanglamp, tweedehands meubels en biologisch en fairtrade textiel van Yumeko. Dat maakt het project voor mij nog iets interessanter.

de bossche kraan den bosch
Vintage meubels en biologisch en fairtrade textiel.

Kraanmachinist voor een dag

Die kamer is tof en het uitzicht is adembenemend. Maar een hijskraan zou geen hijskraan zijn zonder een stoel en beweegbare knoppen. De authentieke besturingsstoel hebben ze in de kraan laten zitten en vanuit de stoel, kun je ook de kraan draaien. Echt mensen, een kind in een speelgoedwinkel, zo voel je je. Ik had ook de hele dag het liedje van Bassie en Adriaan in mijn hoofd, haha! Dat is zo leuk. Ik heb best hoogtevrees en een beetje spannend was het wel, maar echt.. het is het waard. Zo grappig.

HIJSKRAAN HOTEL DEN BOSCH
Hijsen, hijsen, jongens wat een vak…
HIJSKRAAN HOTEL DEN BOSCH
DE VERKADEFABRIEK DEN BOSCH BORRELEN
Gezellig borrelen bij de Verkadefabriek

De Tramkade

Als je voor de eerste keer in Den Bosch bent, is het super leuk om de stad te verkennen. Voor mij was het juist fijn om even uit het stadse te zijn, dus bleven wij lekker op de Tramkade hangen. Geborreld bij de Verkadefabriek en vervolgens heerlijk gegeten bij de Barkade. Asian streetfood, wijntjes en een arcade hal met o.a. Super Mario en flipperkasten. Daar wordt deze meid wel gelukkig van.

BARKADE DEN BOSCH
Asian streetfood bij Barkade
BARKADE DEN BOSCH
oldskool gamen bij Barkade

En als het donker is, kun je er de mooiste foto’s maken! Ik hou ervan.

TRAMKADE DEN BOSCH BY NIGHT
BOSSCHE KRAAN BY NIGHT
BOSSCHE KRAAN BY NIGHT
Uitzicht op de Sint Jan

Wij waren overigens ook nog zo gek om de volgende ochtend een duik in de Dieze te nemen, haha! Was stiekem best leuk om eens een keertje te doen! Hilarisch was het in ieder geval zeker!

ZWEMMEN IN DE DIEZE
Gekke meiden in de Dieze gespot…

Ontbijten in de Bossche Kraan

Je kunt bij het reserveren van de kamer ook een ontbijt bijboeken. Ik kan je vertellen, dat maakt de totaalbeleving wel helemaal af. Ik ben persoonlijk echt een persoon om bij een overnachting buiten de deur te ontbijten, maar in dit geval was het echt de moeite waard om het hier te doen. Want naast het geweldige uitzicht en de zon op je smoel, is het zeer uitgebreide ontbijt ook nog eens met heel veel zorg en liefde door eigenaresse Marjolein gemaakt. Ze komt het in de ochtend bezorgen en je kunt heerlijk lazy genieten van je laatste momenten in de kamer. Echt heerlijk.

ONTBIJT IN DE BOSSCHE KRAAN
ONTBIJT IN DE BOSSCHE KRAAN
Het ontbijt bij de Bossche Kraan is heerlijk!

Er zijn overigens nog meer leuke extra’s bij de kamer te boeken, waaronder het “Kraanwater” van de Bossche Brouwers.

Mocht jij hier nou net zo enthousiast van zijn geworden als ik, want ik ben dat écht.. dan kun je al vanaf 175 euro (1 persoon) of 185 euro (2 personen) een overnachting reserveren. Lekker doen dus!

Klik hier om te reserveren…

De Bossche Kraan kun je hier vinden:

Please follow and like us:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?