carnavalswandeling oeteldonk
Ben jij ook zo gek op het Carnaval in Oeteldonk, of ben je er juist niet zo bekend mee en wil je er meer over weten? Doe dan de carnavalswandeling!

Afgelopen weekend heb ik met mijn lieve zusje en ouders de carnavalswandeling in Den Bosch, of nee, Oeteldonk gelopen. Een stadswandeling waarbij je langs diverse (bekende) plekken loopt die iets te maken hebben met het Oeteldonkse carnaval. Er bestaat al een route waarbij je zelf langs allerlei spots kunt lopen, maar afgelopen weekend en komende week kun je ook met een gids meelopen. Ik vind dat zelf altijd wel erg leuk, omdat je dan gewoon net wat extra informatie krijgt. En wij hadden Gerard. Wat een geweldig verteller is dat. We hadden helaas maar 2,5 uur de tijd, maar ik had gerust de rest van de dag ook nog met hem mee kunnen wandelen en naar hem kunnen luisteren. Waar we allemaal zijn geweest? Dat lees je hieronder…

De parade

De carnavalswandeling begon onder de rook van de Sint-Jan. Daar werden onze deelname buttons uitgedeeld en kregen we alvast een consumptiebon. Vervolgens liepen we de parade op en kregen we een stukje geschiedenis te horen over het Oeteldonks carnaval. Hoe bijvoorbeeld Oeteldonk of de hoogwaardigheidsbekleders aan hun naam komen, dat carnaval al sinds de Romeinse tijd bestaat en waarom Oeteldonk de kleuren rôôd-wit-geel heeft. Een aantal van deze dingen waren mij al wel bekend, maar ik heb ook zeker dingen gehoord die nieuw voor me waren. Dat vond ik erg leuk.

Lombardje

Lombardje

Vervolgens liepen we langs het oude “Amadeirohuis” richting Lombardje. Daar is namelijk op 1 oktober 1882, de Oeteldonkse club opgericht. Voor mij een minder onbekende plek, omdat ik er namelijk boven woon. Wat ik niet wist, is dat hier vroeger Place Royale zat en dat daar de club is opgericht. Ik ken namelijk alleen Plaats Royaal in de Ridderstraat. De plaatjes die je onder de afbeelding ziet, zijn teksten uit liedjes, die geschreven zijn ter ere van 121 jaar Oeteldonk en 11×11+11 jaar Oeteldonk.

Carnaval, dè’s Oeteldonk, het mooiste plekske van ‘t land

‘t Pumpke

Na een stukje gewandeld te hebben, gingen we naar Stadsherberg ‘t Pumpke, om even lekker wat te drinken. In ‘t Pumpke is namelijk in 1927 Komische Folkloristische Fanfare “De Kikvorschen” geboren. Overigens niet in dit pand hoor. ‘t Pumpke bevond zich vroeger namelijk in de Pijp. In die tijd was muziek op straat verboden tijdens carnaval, wat heftige protesten opleverde. Daarom besloten een aantal Bosschenaren een schertsfanfare te beginnen, met nep-instrumenten. Dit leidde tot aangescherpt raadsbesluit, waardoor er later nog meer ludieke protesten zijn geweest. In 1930 is de Komische Folkloristische Fanfare “De Kikvorschen” door Zijne Koninklijke Hôôgheid Prins Amadeiro de XVI benoemd tot Hofkapel der Dynastie der Amadeiro’s, Prinsen van Oeteldonk. En inmiddels is het Fanfare-orkest niet meer weg te denken uit Oeteldonk. Ik heb overigens wel het idee dat er nog mensen bij spelen die 1927 nog hebben meegemaakt.. haha!

Oeteldonks Gemintemuzejum

Nadat we ons biertje op hadden, liepen we richting het Oeteldonks Gemintemuzejum. Dit museum bevindt zich op, vind ik, één van de mooiste stukjes van de binnenstad. We zijn er met de groep even naar binnen gelopen. Ik vind dit een super leuk en interessant museum. Je leert het een en ander over de geschiedenis van carnaval, de verschillen tussen de diverse soorten carnaval (en waarom wij in Oeteldonk dus ook geen Alaaf zeggen) en je maakt kennis met het Oeteldonkse carnaval. We hadden helaas niet genoeg tijd om alles goed te bekijken, maar het is sowieso de moeite waard om hier eens naartoe te gaan.

oeteldonks gemintemuzejum
mijn lieve mama!

De carnavalswandeling gaat verder..

Na het Oeteldonks Gemintemuzejum vervolgenden we onze weg richting de Pijp. Deze wijk bestaat sinds het begin van de jaren ’60 al niet meer en staat nu meer bekend als het tolbrugkwartier. We liepen langs de Kleren van de Peer, de knillispoort en het monument van Jan Somers (dit beeldje was mij dus echt nog NOOIT eerder opgevallen). Jan Somers was de dirigent van Komische Folkloristische Fanfare de Kikvorschen.

Tot slot liepen we door naar de markt. Daar bekeken we nog even het Zomerpaleis der Amadeiro’s, beter bekend als Hotel Central en liepen we door naar het stadhuis, om even op het bordes te staan en de deurknop te bekijken. Deze deurknop is namelijk voor Z.K.H. Amadeiro XXIII aangeboden aan de gemeente ‘s-Hertogenbosch ter ere van zijn afscheid. Op de knop staan het stadswapen en het logo der Amadeiro’s afgebeeld.

We sloten de carnavalswandeling af met een brandewijntje met suiker bij café Lalalaa. Gerard las op het bordes ook nog een mooi gedichtje voor met als laatste woorden “Carnaval, dè’s Oeteldonk, het mooiste plekske van ‘t land”. En daar heeft hij helemaal gelijk in! Het was een onwijs leuke, leerzame en zonnige middag!

Om de dag in stijl af te sluiten hebben wij nog even lekker bij ‘t Pumpke gegeten. Daar kun je namelijk ook echt heel prima eten! Vooral de spareribs zijn daar erg lekker!!

spareribs bij stadsherberg t pumpke
Spareribs bij stadsherberg ‘t Pumpke

Mocht je nou denken, Hee, ik wil die carnavalswandeling ook doen.. dan kan dat!

Voor mee informatie moet je hier even kijken.

Ga je liever zelf op zoek naar de plekken waar wij zijn geweest? Dan heb ik hieronder een plattegrondje voor je:

Please follow and like us:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?