Ben jij je ook al aan het voorbereiden op het mooiste feest van het jaar? Met deze checklist komt carnaval in Oeteldonk zeker goed!

Oeeeh mensen.. het begint bij mij toch zo ontzettend te kriebelen naar de carnaval toe! Ik ben stiekem al weken aan het voorbereiden en eigenlijk vind ik de veurfeesten, repetities, optredens en veurpret naar de drie daoge toe het allerleukst! Lekker veel zingen, muziekskes luisteren, repeteren met fijne mensen, emblemen op de kiel naaien, aftellen, worstenbrood inslaan en nog veel meer! Weet jij even niet waar je allemaal aan moet denken? Dan heb ik hier de checklist voor je met 11 dingen die je niet moet vergeten!

carnaval in oeteldonk den bosch

1. “Als je naar je kieltje kijkt”

Drie daoge in het jaar verandert onze mooie stad ‘s-Hertogenbosch in het durp Oeteldonk en zijn wij even een boer of een durske. Traditioneel gezien met een boerenkiel, bruine corduroy broek, witte wanten, een rôôd-wit-gele das, een boeren sjaaltje (een een sjaaltje van je clubke) en eventueel een boerenpet. Dat laatste ga ik ook niet aan beginnen, maar inmiddels heb ik de rest om mijn lijf hangen.

Om de boel even gezellig op te fleuren kan je de kiel natuurlijk helemaal versieren met emblemen. Ik vind het zelf heel tof om de jaaremblemen te gebruiken en emblemen, buttons, speldjes en pinnekes van mijn favoriete kroegen, leuke optredens, persoonlijke herinneringen en cadeautjes. Ik heb zelfs mijn kiel en das helemaal zelf gemaakt. Niet perfect, maar wel super persoonlijk en one of a kind! Het patroon van de kiel? Ja, die heb ik.. nee die ga ik niet verklappen ;). Kies vooral een gaaf patroon uit dat helemaal bij jou past en ga lekker aan de slag!

Een van mijn favoriete emblemen van het moment is toch wel de “Oeteldonk met jou” van Kermit dun Kwakert. Gewoon omdat ik zo trots ben op ons liedje samen! Wil jij dit leuke embleem ook? Je bestelt hem hieronder.

2. Het Oeteldonks Volkslied uit je hoofd leren

Ja mensen, in Oeteldonk hebben wij ons eigen volkslied dat we natuurlijk zingen als Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXVI, Ricosto di Carnavallo, Ridder van het reksaM, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts aankomt op het station, of een van de ordenaorissen betreed. Ken jij hem al uit je hoofd? Hier kan je vast oefenen op het eerste couplet.

O pronkjuweel van heel deez’ aard
Ons dierbaar Oeteldonk
Door niets en nimmer evenaard
Geen naam die schooner klonk (bis)
Waar is op gansch het wereldrond
Een watervrij moeras
Zoo schoon als waar ons wieg eens stond
De Oeteldonkse plas (bis)

3. Loop met met de carnavalswandeling

carnavalswandeling oeteldonk
Carnavalswandeling 2019 Den Bosch

Wist je dat er op diverse plekken in de stad van alles te zien is dat iets Oeteldonks symboliseert? Om hier meer over te weten te komen, is het misschien leuk om eens mee te wandelen met de Oeteldonkse stadswandeling. Ik heb dit zelf in 2019 gedaan en hier een stukje over geschreven.

Klik hier voor meer informatie.

4. Bezoek het Oeteldonks Gemintemuzejum

Wil je naast het Oeteldonks carnaval nog meer leren over de andere soorten carnaval, de geschiedenis van het feest en nog veel meer? Neem dan een kijkje in het Nationaal Carnavalsmuseum, in Den Bosch beter bekend als het Oeteldonks Gemintemuzejum. Kei leuk om even een rondje te lopen en te luisteren naar de mooie verhalen van de verschillende enthousiaste vrijwilligers.

5. Tel af naar carnaval met de Carnavalender

bossche buik Oeteldonkse carnavalender

Ben jij ook zo gek op kalenders als ik en kan jij niet wachten tot het carnaval is? Dan is de Carnavalender van de Wildemannen iets voor jou. Een scheur- en adventskalender in een met 11 super leuke, Oeteldonkse cadeautjes, grapjes en gadgets!

Klik op de knop hieronder om er een te bestellen:

6. Zet vast je favoriete Spotify lijst met Oeteldonkse muziekskes op!

Wat is Oeteldonk zonder de heerlijke muziekskes? Precies helemaal niks. Ik heb een aantal van mijn favoriete Oeteldonkse liedjes voor je op een rijtje gezet! Welke ontbreekt nog? Wie weet zie jij hem binnenkort in deze lijst!

7. Die muziekskes zing je natuurlijk uit je hoofd!!

Eerlijk is eerlijk, ik ken niet ALLES, maar als het om refreintjes gaat, heb ik heel wat Oeteldonkse muziekskes in mijn hoofd zitten die ik meezing tot mijn stem geen geluid meer produceert. Als ik teksten wil oefenen, of nieuwe liedjes wil leren, kijk ik altijd even op Oetelpedia. Die hebben voor zover ik weer alles beschreven staan wat er maar bestaat! Love it!

Klik hier om naar de liedteksten te gaan!

8. Ga lekker worstenbroodjes bakken

Mijn favoriete maaltje ooit tijdens de carnaval ( en de rest van het jaar) zijn natuurlijk de worstenbroodjes. En deze maak ik het liefst helemaal zelf. Wil jij ze ook eens maken? Dan heb ik hier een lekker recept voor je!

9. Wees voorbereid en haal de juiste spullen in huis!

Een paar dagen voor carnaval heb ik eigenlijk altijd bijna een vast checklist met dingen die ik in huis haal. Misschien niet alles, vooral het eten wissel ik af, maar het is altijd handig om een lijstje te maken, zodat je niets vergeet.

 • worstenbroodjes (of je maakt ze zelf zoals hierboven)
 • eieren
 • afbakbroodjes
 • kaas
 • zultjes
 • spek
 • roggebrood
 • alle ingrediënten voor boerenkoolstamppot met (lekkere) worst (van de HEMA).
 • slaotjes uit het vet 😉
 • paracetamol
 • O.R.S. (helpt tegen uitdroging.. en nee niet voor je sanseveria, maar voor jezelf)
 • water afstotende spray voor je kleding
 • thermokleding (voor hele koude dagen)
 • Peerke (lekkere perenshotjes)
 • (citroen)brandewijn (met suiker)
 • oordoppen
 • chips
 • alle ingrediënten voor snert of kant-en-klare.
 • blarenpleisters
 • lippenbalsem of vaseline
 • heupflesje
 • CONTANT GELD!!!
 • muntjes van 50 cent om te plassen
 • fristi of chocolademelk
 • peren, appels, sinaasappels en ander vers fruit om scheurbuik te voorkomen, haha!!
 • eventueel extra vitaminepillen
 • AA drink of andere sportdrankjes

Ben ik iets vergeten of heb jij nog een MUST HAVE voor de carnaval? Laat het ons weten!

10. Èffe plèkke bij de bouwers

foto: Brabants Dagblad

op zaterdag 28 en zondag 29 januari a.s. kan je vanaf 10.33-17.11 uur een kijkje nemen in de bouwhal waar hard gewerkt wordt aan de prachtige wagens die voorbij zullen komen tijdens de optocht in Oeteldonk. Verschillende bouwverenigingen, vrijwilligers en andere handige, creatieve toppers hebben kei hard gewerkt om dit jaar weer iets gaafs neer te zetten! Dit is eigenlijk altijd geheim, maar dit weekend mag je dus een kijkje nemen! Hoe leuk?

11. Ga naar Mupkes in de Mix of de top 11×11

Heb jij al je favoriete liedjes uit te je hoofd geleerd? Dan moet je zeker een kijkje gaan nemen bij een van bovenstaande evenementen. Mupkes in de Mix is een nieuw evenement dat voor de eerste keer zal plaatsvinden op 28 januari a.s. Er zijn nog wat laatste tickets te koop en die kan je hier bestellen. Een evenement waarbij er op zoek wordt gegaan naar een nieuwe Oeteldonkse hit, nieuwe stijl! Muziekskes van Oeteldonkse bodem, met een extra tikkie dender en vertaald naar de tijd van nu!

En dan heb je natuurlijk een van mijn favoriete evenementen, de top 11×11. Mede omdat mijn lieve bestie al jaren een van de presentatrices is en ik fan van haar ben, maar ook omdat je de hele dag kan meezingen op de leukste, bekendste en oudste Oeteldonkse Muziekskes. Een mooie aftrap voor de carnaval.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie veurfeesten, blaosavonden, feestjes, optredens en nog veel meer. Ik probeer er binnenkort zo veel mogelijk voor je op een rijtje te zetten. Maar ga eerst hier maar eens mee aan de slag. Want er is voorlopig genoeg te doen!

Please follow and like us:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?