Vorige week heb ik je al verteld dat er op dit moment allemaal leuke foodtours zijn te bewandelen in het kader van “we are food“. Brabant is uitgeroepen tot dé gastronomische regio van 2018 en daarom worden alle bourgondische plekken in Brabant extra uitgelicht. En zo was er op de Open Monumentendag, die afgelopen zaterdag was, een tour georganiseerd waarbij monumentale gebouwen te zien waren, die gerelateerd zijn aan food.
Deze foodtours zijn, zoals ik al eerder heb beschreven, ontstaan door een samenwerking tussen Gemeente ‘s-Hertogenbosch en VVV Den Bosch. Hierbij heeft Anne Reijnders (o.a. bekend van “de lekkere man”) een aantal tours ontwikkeld op het gebied van trends, typisch Bosch en dus ook met monumentale panden. En Lotte Kuijsters was er dit weekend weer om ons mee op pad te nemen en iets te vertellen over de 4 monumenten die we bezochten.
Het Groot Tuighuis
Van oorsprong is het Groot Tuighuis in 1430 gebouwd om als kapel en gasthuis te dienen voor bedevaartgangers die op weg gingen naar Santiago dd Compostella.
Later, in de 16e eeuw, Werd de kapel omgebouwd tot Katholieke kerk. De oude Sint Jacobskerk en van 1629 tot 1650 werd het een Protestantse kerk.
In de 19e eeuw, werd de kerk omgebouwd tot het Groot Tuighuis. Het gebouw deed dienst als infanteriekazerne en er werd wapentuig opgeslagen. Daaromheen werd een begraafplaats aangelegd.
van 1925 tot 1986 was het Noord Brabants Museum in het gebouw gevestigd en nu is het een depot voor de afdeling bouwhistorie van Den Bosch.
De Watertoren
In 1885 werd deze watertoren ( een van de oudste torens van Brabant) gebouwd om de stad van kwalitatief goed water te voorzien. Vlak daarvoor heeft de stad nog te maken gehad met een cholera epidemie, door het slechte water. tot 1974 is de watertoren hiervoor in gebruik geweest. Door de komst van moderne pompen werd de watertoren overbodig.
De watertoren is een tijd gekraakt geweest, heeft in 1997 nog een prijs gewonnen en in 2011 is de toren verkocht aan BOEI, een non-profit organisatie, die cultureel erfgoed restaureert en een nieuwe bestemming geeft. Sinds 2017 zit café Herman in het pand.
Met een hoogte van 30,84 meter heb je een geweldig uitzicht op de stad Den Bosch.
Sociëteiten Amicitia en de Zwarte Arend
De sociëteit is gevestigd in een oud herenhuis uit 1774 in de Peperstraat. Het werd benoemd tot “De Wereld” en hier zijn diverse knipogen van terug te vinden in en rondom het pand. Bij binnenkomst zie je in de lantaarn bijvoorbeeld Atlas afgebeeld, met een hemellichaam op zijn rug.
Het is een van de weinige panden in Den Bosch met een privé-stoep. Dit laat zien dat het herenhuis een deftig onderkomen is. Een van de bekendste bewoners van het huis, was bankier F. van Lanschot en het gebouw heeft ook nog als artsenpraktijk en brouwerij gediend.
Sinds 1969 is de sociëteit er in gevestigd.
De mengfabriek
De mengfabriek is onderdeel van Kop op ‘t Zand, een historisch industrieterrein, nu ook wel bekend als de Tramkade. Vroeger stonden hier ook de Verkadefabriek en een sigarenfabriek. De Mengfabriek was bedoeld voor kippenvoer en is in 1909 gebouwd.
Sinds 2016 wordt het pand voor andere doeleinden gebruikt. Op de benedenverdieping zitten onder andere Koudijs Kafé, DaSilva en DOKX.
Opvallend aan het gebouw is de aanwezigheid van blusmechanismen. Vroeger was er regelmatig brand in de fabriek, waardoor de brandweer continue in de buurt moest zijn. Daarom is er een brandweerhuisje naast het pand gebouwd. De sprinklerinstallatie op het dak en het huisje staan er nog. In het huisje zitten nu De Lekkere Man en de Food Embassy.
Ben je nou ook zo nieuwsgierig geworden naar die leuke foodtours? Je kunt je nog voor een aantal tours aanmelden. Misschien komen we elkaar wel tegen! Voor meer informatie klik je hier.
Hier kun je de bezochte panden vinden: