landgoed huize bergen vught
In de Hotelkamers van Landgoed Huize Bergen kun je heerlijk overnachten als je Noord- Brabant wilt verkennen. Op steenworp afstand van Den Bosch, begeef je je in een prachtig park met een, uit 1916 daterend, landhuis.

Omdat Noord-Brabant dit jaar is uitgeroepen tot European Region of Gastronomy, mocht ik, samen met een leuke groep, een weekend door Brabant reizen. Ik heb eerder al een stukje geschreven over de expositie “We Are Food” in museum Jan Cunen in Oss. Maar we hebben niet alleen veel dingen gedaan en heerlijk gegeten, we hebben ook heerlijk geslapen. En deze blog gaat over de plek waar wij mochten overnachten, namelijk Landgoed Huize Bergen. Een prachtig landgoed in Vught, op steenworp afstand van het centrum van Den Bosch. In deze blog neem ik je kort mee naar het landgoed en zijn geschiedenis. Ik schrijf met name over de overnachting en het ontbijt, omdat ik dat zelf ervaren heb. Daarnaast zal ik kort toelichten wat Landgoed Huize Bergen nog meer te bieden heeft.

landhuis Huize Bergen Vught

landgoed huize bergen terras huize bergen vught

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen is in 1916 gebouwd, maar het begin van het verhaal gaat nog veel verder terug in de tijd. Om de hele historie nu uit te leggen, duurt wat lang, maar als je blijft slapen, kun je wat van de geschiedenis teruglezen. Er is zelfs een boek te koop over de verhalen rondom het landgoed.

Wel is het voor nu leuk om te weten dat het landgoed een maatschappelijke bijdrage levert. Dit was de wens van Charlotte van Beuningen, voormalig bewoonster van het landgoed. Er komen namelijk opbrengsten ten goede aan de doelen van de Joannes Bosco stichting. Deze stichting kiest projecten, die gericht zijn op jongeren in een minder gemakkelijke situatie.

gastenverblijf botanica Huize Bergen Vught Deluxe tweepersoons hotelkamer huize Bergen

Overnachten

Er zijn op Landgoed Huize Bergen verschillende gastenverblijven om te overnachten. Ik heb tijdens het weekend van Brabant Celebrates Food in de Botanica overnacht. Op deze plek stonden vroeger kassen met tropische planten en orchideeën. Het was een verzameling van voormalig bewoonster Charlotte van Beuningen. De Botanica bestaat nu uit 32 Deluxe tweepersoons Hotelkamers. Het verhaal van de tropische planten is terug te vinden in het ontwerp van het gebouw.

Zoals ik al beschreef, heb ik dus in een Deluxe tweepersoons Hotelkamer geslapen. Een ruime kamer met een lekker bed, een televisie, een Nespresso apparaat en een klein presentje bij aankomst. De badkamer is lekker licht met een fijne regendouche en een goed verlichte spiegel. Ik vond het behang in de kamer ook heel tof. Waarschijnlijk een detail, dat refereert naar de plantenkassen.

De Wifi was bij mij op de kamer helaas iets minder. Dat was nu wat onhandig, omdat ik als “pers” stories moest posten op social media en dat ging nu niet zo gemakkelijk.

Voor de rest raad ik de kamer echt aan. Ik slaap normaal gesproken heel moeilijk in andere bedden, maar heb hier heerlijk geslapen. Ook het ontbijt was super. Daarover hieronder meer.

landgoed huize bergen vught landgoed huize bergen vught botanica

Naast de Botanica zijn er ook gastenverblijven in de Zwaluw, de Boomgaard en het monumentale Koetshuis. In totaal heeft Landgoed Huize bergen 105 Hotelkamers.

Er zijn verschillende arrangementen te boeken met bijvoorbeeld een diner of ontbijt en daarbij is er ook de mogelijkheid om fietsen te huren, zodat je eenvoudig de omgeving kunt verkennen (bijvoorbeeld een dagje Vught of Den Bosch).

ontbijt buffet landgoed huize bergen vught

Tafelen en borrelen

Dit onderdeel is, in het kader van Brabant Celebrates Food, niet onbelangrijk. Het ontbijt is erg goed. Een uitgebreid buffet met een warm gedeelte (pancakes, eieren, spek etc), koud beleg en yoghurt met vers fruit. En daarnaast ook verschillende (zuivel)dranken.

Maar voor lunch, diner en borrel kun je hier ook terecht. Het terras is dagelijks geopend vanaf 12.00 uur. Voor een diner, high tea of high wine moet je wel even reserveren. Op de website kun je de menukaarten bekijken.

landhuis huize bergen vught landgoed huize bergen vught park

Trouwen en vieren

Landgoed Huize bergen is ook een ideale locatie voor een onvergetelijke dag. Op de dag dat wij aankwamen bij het hotel, waren ze toevallig bezig met de voorbereidingen van een bruiloft. Een prachtige, groene omgeving, het authentieke landhuis en verschillende stijlkamers die dateren uit 1916, voor bijvoorbeeld een diner of een ceremonie. En als het weer het toelaat, kun je ook gebruik maken van het park. Echt prachtig. Wij hebben zelf niets meegekregen van de bruiloft,  maar ik kan me wel voorstellen dat het heel mooi moet zijn geweest.

receptie landgoed huize bergen vught keuken huize bergen vught

Zakelijke ontmoetingen

Ook voor zakelijke meetings en events, kun je terecht bij Landgoed Huize Bergen. Op het landgoed zijn er verschillende stijlkamers voor ontvangsten of (besloten) vergaderingen, maar daarnaast zijn er ook geschikte ruimtes voor trainingen of presentaties. Bekijk de website voor de diverse mogelijkheden. Parkeren is gratis.

Ik heb hier een heel fijne overnachting gehad. Ik heb nu natuurlijk alleen de Botanica gezien, maar ben stiekem nog wel heel benieuwd naar het koetshuis. Dus wellicht kom ik er nog eens terug. Voor een lunch in ieder geval, want de omgeving is echt geweldig. En het is vanaf het centrum maar 15 minuten fietsen. Ideaal.

Hier kun je Landgoed Huize Bergen vinden:

Please follow and like us:

Hotspots, tips en win acties in je mailbox?